Vocal Kaxexe vind je ook op Facebook

bobbyBobby Boaventura Gouveia is zanger, muziekdocent, dirigent en komt uit Angola. Zijn vader was een bekend musicus. Als 9 jarig jongetje zong Bobby al in het kerkkoor van zijn vader. Zijn hart ging echter uit naar de traditionele muziek die gezongen en gespeeld werd op straat, hoewel die door de Portugese machthebbers officieel verboden was.

Op 18 jarige leeftijd ging hij klassieke muziek studeren aan het conservatorium in Luanda en kreeg daar les van de beste muziekdocenten uit Rusland en Cuba. Omdat zijn muzikaliteit al snel opviel kreeg hij op 24 jarige leeftijd een studiebeurs voor het gerenommeerde  “Escola Nacional da Artes” in Havana,  Cuba. Daar kreeg hij les van internationaal vermaarde dirigenten zoals Maria Felicia Perez en zong hij in het Schola Cantorum Coralina onder leiding van Alina Orraca. Met dit koor maakte hij een aantal tournees naar het buitenland en trad hij onder meer op met Mercedes Sosa. In Cuba leerde hij ook de Afrikaanse muziek op een nieuwe manier kennen door de vele Cubaanse muziekstijlen die allemaal Afrikaanse wortels hebben.

Na het behalen van zijn diploma ging hij terug naar Angola. Toen kort daarna de burgeroorlog uitbrak, vluchtte hij het land uit en kwam in Nederland terecht. In Nederland zette hij zijn werkzaamheden als docent en dirigent voort en richtte hij de ‘Gouveia Muziekschool’ op. Naast muzikaal leider van Vocal Kaxexe is Bobby dirigent van verschillende koren. In de afgelopen jaren heeft Bobby aan talloze muziekprojecten meegewerkt.